Fegyverekről

A páncéltörő eszközök fejlődése!

Az előadás szigorúan saját véleményt tartalmaz, saját érdeklődésből fakad ezért tartalmazhat pontatlanságot , tévedést.

Mivel sorkatonaként csak a 20 század végi technikához férhetem hozzá ezért főleg az rpg családról lesz szó, de mivel rengeteg más páncéltörő eszköz létezik de legnagyobb számban a mostani konfliktusokban mégis ezt használják ezért erről az eszközről lesz szó a legtöbbet.

Történelem:

Az első világháború technikai fejlődése első angol tank a Mark1 (1915)es volt a világháborúban kialakult „állóháború” ( amit a géppuskák, és automata fegyverek elterjedése okozott).

Ezt a fegyvert(Mark1) a lövészárokrendszerek és drótakadályok leküzdésre hozták létre az ellenséges puskatűz ellen védelmet nyújtott de komoly páncélzattal nem rendelkezet mert a korabeli eszközök nem voltak alkalmasak a kiiktatására(csak ágyuk) , ezért fejlesztették ki az első páncéltörő rakétákat.

mark1

A harckocsikban, első lépcsőben a páncélzatot fejlesztették,. de ez magával hozta a tömeg növekedését is Ez nem lehetet a végtelenségig fokozni ezért a páncélzat formája (mindenhol döntött élek, ívelt forma) is nagyban hozzájárul a védelemhez(éles szögben csapódik be, a lövedék, és a rakéta)

Érdekesség a második világháború Német harckocsiijai(Tigrsd, Királytigris, pz sorozat) tagjai benzinmotorral voltak felszerelve ami nagyban hozzájárult a németek veszteségeihez mert az utánpótlásnál nyilván egy magasabb fajlagos fogyasztású járműnél sokkal nagyobb.

Az orosz t34 es egyébként dieselmotorral volt felszerelve és ha futóműve modernebb volt mint a korabeli német tankoknak(független kerékfelfüggesztés.)

Még egy érdekesség a németeknek egy jól sikerül 88 mm ágyúja volt amit légvédelemre fejlesztetek ki de futómű valamint páncélzat hozzáadásával ( a kezelőket védeni), annyira jól sikerült hogy ezek lettek az előbb említet harckocsik.

Páncéltörő eszközök:

Volt egy angol páncéltörő eszköz ami egy mechanikával röpített ki a rakétát (20-as évek) ebből következően nem is lehettet kellemes használni.

De elméletileg a modern kézi nem irányított rakéta a következőkép működik a rakétatöltet mögött „lassan égő robbanóanyag található a hátrafelé terjedő gázsugár kilöki a rakétát a csőből az esetlegesen kinyaló lapok pedig stabilizálják a rakétát. a rakétában található „kumulativ” robbanóanyag becsapódáskor felrobban a fejben és egy befelé fordított réz kúpot kifelé tol a gázsugár ami a páncélos vagy éppen becsapódó tárgy felé hat.

kumulativ                                                                 kumulativ1

Kézi páncéltörő típusok armában is használt változatai

  1. egyszer használatos

Előnyei: A rakéta és a cső kompakt könnyen hordozható, hamar tűzkész helyzetbe lehet hozni

Hátrányai: ha egyszer elnézted, szaladhatsz.

típusai pl m136

                                                                                                                                          m136

2: Többször használatos:

Előnyei: a csövet többször lehet megtölteni, ezért több cél leküzdésére is alkalmas lehet, többféle töltet használható (egyszeres, tandem, illetve repeszromboló is)

Hátrányai: Nehéz a töltetekkel együtt(magyar honvédségben lövész illetve lövész is volt két ember kezelte) a töltés időbe kerül és ha egyet lőttél várni foga tank is hogy kidugod a fejed és telepumpál 400 lőszerrel van neki bőven.

3, puskagránátok, robbanólőszerek

Előnyei : könnyű hordozhatóság kis tömeg , kis hely

Hátrányai: Gyenge átütőképesség kis(főleg gyengén páncélozott pszh ellen hatásos)

még léteznek páncéltörő ágyú, irányított rakéták lövedékek, bombák, aknák is ezeket most nem tárgyaljuk.

Rpg7 v2 löszerei:

PG–7V könnyű lőszer lapos röppályával

Átütődő képesség: 330 mm

PG–7VL gránát, melynél a páncélátütő képessége 500 mm

két kumulatív harci résszel felszerelt PG–7VR reaktív páncélzat ellen.

 rpgcs

TBG–7V vákuumos (aeroszolos) harci résszel felszerelt gránát, melynek pusztítási hatósugara 10 m előérő ellen

OG–7V repeszgránátot, amely fragmentált repeszképző burkolattal van ellátva. A robbanás után képződő mintegy 1000 db repesz 150 m²-es területen szóródik

Páncélos aktív és nem aktív védelmi eszközök:

1 : páncélzat ez nyilván minél vastagabb annál jobb(de növeli a tömeget is)

2: Reaktív páncélzat a páncél külső részé robbanó anyaggal töltött kazettákat raknak ami a rakéta becsapódásakor ledobja a rakétát(nem tudja kifejteni a kumulatív hatást)

3 aktív védelem: Ha a harckocsit lézerrel kezdik célba venni a toron odafordul a lézer fele: a kezelőszemélyzet tüzet nyithat a lézerező szerencsétlenre.

4 füstgránát: a harckocsin található füstgránátvető kivetés esetén akadályozza a szabad látást ezért a célzást is.

Megosztom itt: FacebookMegosztom itt: Google Plus

Xpert Timeline

Icons

arma iii 256 1 arma iii 256 2 arma iii 256 3 arma iii 256

jPanel Right

  • youtube-icon

    Nézd meg videóinkat a YouTube portálon!

    facebook-icon-128

    Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!

jPanel2 Left

H

A

F

 

A

3

 

s

z

e

r

v

e

r

jPanel bottom

HAF TS